Все буде Україна!

Україна та Латвія мають перспективи поглиблення співпраці у сфері енергоефективності та відновлюваних джерел енергії

Україна та Латвія мають перспективи поглиблення співпраці у сфері енергоефективності та відновлюваних джерел енергії

23-10-2020
Відбулося засідання української частини Міжурядової українсько-латвійської комісії з питань економічного, промислового і науково-технічного співробітництва, участь в якому взяв заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков.

Під час свого виступу заступник Міністра наголосив, що співробітництво у сфері енергетики стає все більш важливим елементом розбудови стратегічного партнерства України з країнами Балтії. Насамперед цьому сприяє стрімкий розвиток енергетики в Україні та країнах Балтії, в тому числі в Латвії, завдяки реформам та зацікавленості інвесторів у реалізації проєктів в енергетичному секторі.

За словами Ярослава Демченкова, у центрі уваги України та Латвії – питання підвищення енергетичної безпеки як країн, регіону, так і Європи в цілому. Окрім того, Україна комплексно реформує власну енергетичну галузь відповідно до вимог Угоди про асоціацію з ЄС, з акцентом на розвиток сфер енергоефективності та відновлюваних джерел енергії, розширення двостороннього співробітництва в рамках синхронізації енергосистеми України з ENTSO-E, а також посилення кібербезпеки об’єктів критичної інфраструктури в енергетичному секторі.

«Дотримання Європейського Зеленого курсу є вкрай важливим для всіх нас. Заходи, які вживає Україна для його досягнення створюють необхідні підстави для поглиблення двостороннього співробітництва з Латвією у сфері енергоефективності та електроенергетики, біоенергетики, відновлюваних джерел енергії, зокрема виробництва зеленого водню шляхом електролізу», - окреслив заступник Міністра  перспективи подальшого співробітництва.

Варто зазначити, що на сьогодні ЄС виділяє Україну як одного із пріоритетних партнерів у реалізації Європейської водневої стратегії завдяки наявній інфраструктурі для транспортування. Зокрема Латвія вже понад чотири роки реалізує водневі проєкти в країні, у тому числі за кошти ЄС.

З огляду на це, Ярослав Демченков наголосив, що українська сторона хотіла б у рамках комісії розпочати діалог з латвійськими колегами щодо співробітництва у сфері видобутку та використання зеленого водню, зокрема в транспортній сфері та промисловості тощо. Також латвійській стороні запропоновано ознайомитися з планами реструктуризації вугільної галузі та можливостями реалізації нових бізнес проєктів на базі закритих шахт із використанням наявної інфраструктури.

Як відомо, гідроенергетика як одне із джерел відновлюваної енергії відіграє важливу роль у стійкості ОЕС України, оскільки забезпечує енергетичну систему високоманевровими потужностями в регулюванні добових графіків навантаження з покриттям пікової частини та заповненням нічних провалів. Також гідроенергетика виконує функцію аварійного резерву потужності.

Саме тому нарощування генеруючої потужності Укргідроенерго матиме прямий вплив на підвищення енергоефективності та енергозбереження української електроенергетичної галузі в цілому. Так, наразі компанія проводить реконструкцію та модернізацію основного та допоміжного обладнання в рамках проєкту «Реконструкція. ІІ черга». Окрім того, Укргідроенерго відповідно до Енергетичної стратегії до 2035 року та Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року має добудувати Дністровську ГАЕС та побудувати Канівську ГАЕС й Каховську ГЕС-2.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Міністерство енергетики України

Читайте також:

Чому розвиток зеленої енергетики світу неможливий без розбудови гідроенергетики?

Сучасна компанія може бути енергоефективною: досвід Укргідроенерго

Поділитися: