Все буде Україна!

Світу знадобиться 2600 ГВт гідроенергетичної потужності до 2050 року – Міжнародне енергетичне агентство

Світу знадобиться 2600 ГВт гідроенергетичної потужності до 2050 року – Міжнародне енергетичне агентство

28-07-2021
Такі дані наведені в опублікованому у травні 2021 року звіті Міжнародного енергетичного агентства (IEA). Наразі світова гідроенергетична потужність становить 1330 ГВт.

Проблема зміни клімату залишається домінуючим питанням для енергетичного сектору. IEA опублікувало звіт Net Zero by 2050, в якому передбачається, що світ потребуватиме близько 2600 ГВт гідроенергетичної потужності до середини століття, щоб мати шанс утримувати зростання глобального потепління в межах 1,5 °C. Це означає, що протягом наступних 30 років потрібно збудувати таку ж кількість гідроенергетичних потужностей, як і в попередні 100 років.

Зараз стає все більш очевидним, що роль відновлюваної гідроенергетики зазнаватиме якісних змін у наступні десятиліття. Хоч вона і надалі буде гарантом недорогої та стабільної електроенергії на багатьох ринках, гідроенергетика все більше буде затребувана завдяки своїй гнучкості та підтримки все зростаючим потужностям ВЕС та СЕС.

Дійсно, як визнає IEA, до 2050 року гідроенергетика стане домінуючим джерелом гнучкої електроенергії, тому інвестиції в неї збільшуються для забезпечення низьковуглецевої енергетичної безпеки у наступні десятиліття.

Нещодавні події продемонстрували, що електроенергетичні системи всього світу зараз потребують гнучкості. Так, у Європі в січні 2021 року блекауту вдалося уникнути завдяки підтримці гнучких джерел генерації, таких як гідроенергетика. І, навпаки, в американському Техасі в лютому був збій електропостачання під час екстремальних погодних явищ, оскільки не було достатньо гнучкої генерації для компенсації.

Аналогічно станції Укргідроенерго підтримали енергосистему в лютому 2021 року в період значного зниження середньодобової температури повітря та великих снігопадів в Україні. Саме ГЕС і ГАЕС безперебійно забезпечували покриття пікових навантажень в години ранкового й вечірнього максимумів споживання, регулювали частоти та потужності, мобільний аварійний резерв в енергосистемі країни.

Нагадаємо, що перспективні проєкти Укргідроенерго – будівництво Каховської ГЕС-2Канівської ГАЕС та третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів – увійшли до переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року, який нещодавно затвердив Кабінет Міністрів України.

Укргідроенерго, ГЕС

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

В Укргідроенерго відбулася чергова штаб-нарада з будівництва Дністровської ГАЕС

Укргідроенерго відіграє вагому роль у балансуванні енергетичної системи України!

«Створення систем накопичення енергії на об’єктах «Укргідроенерго» сприятиме інтеграції ОЕСУ до ENTSO-E», – Валерій Ноздрін

Поділитися: