Все буде Україна!

У Тибеті побудують гідроенергетичний комплекс потужністю 60 ГВт

У Тибеті побудують гідроенергетичний комплекс потужністю 60 ГВт

29-03-2021
Китай у 2021 році планує розпочати будівництво гідроенергетичного комплексу з декількох дамб та ГЕС на річці Ярлунг Цангпо. Загальна потужність об’єктів становитиме близько 60 ГВт.

Комплекс був включений в п'ятирічний план розвитку країни (2021-2025 рр.) як один з найбільших проєктів енергетичного сектору Китаю. Район будівництва знаходиться у важкодоступній гірській місцевості, де немає якісних доріг. Також необхідно буде провести значний об’єм підземних робіт. Проєкт також потребуватиме унікальне за параметрами гідротурбінне та інше обладнання, причому у великій кількості, зважаючи на прогнозовану потужність комплексу.

Ярлунг Цангпо – це верхня ділянка річки Брахмапутра, яка протікає з Тибету до Індії та Бангладеш. Брахмапутра вважається найбільш високогірною річкою у світі. Її виток знаходиться на висоті майже 5000 м. Протягом 1200 км річка тече Тибетом, де перепади не дуже великі для будівництва ГЕС. Але далі різко повертає на південь, прориваючись через Гімалаї і утворюючи величезний закрут. На цій ділянці у 300 км падіння річки становить близько 2200 м, а глибина ущелин сягає 6000 м. Витрати води на цій ділянці – близько 16000 м³/с. Сама природа створила унікальні умови для будівництва потужних дериваційних ГЕС. Варто зауважити, що Брахмапутра постачає Індію водою з тибетських льодовиків, тож індійці побоюються, що гребля дасть Китаю додаткові можливості для політичного торгу у міжнародних відносинах.

Наразі найбільша діюча гідроелектростанція КНР та світу – «Три ущелини» – має встановлену потужність 22,5 ГВт.

Нагадаємо, що перспективні проєкти Укргідроенерго – будівництво Каховської ГЕС-2Канівської ГАЕС та третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів – увійшли до переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року, який затвердив Кабінет Міністрів України.

Головне фото: річка Ярлунг Цангпо, фото @jlnpx

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Гідроенергетика є найбільшим джерелом відновлюваної енергії у світі

ТОП-5 найбільших ГЕС світу за потужністю

Як гідроенергетика підвищить енергетичний потенціал Азії у 21 столітті

Поділитися: