Все буде Україна!

Реконструкція, карантин та маловоддя на Каскаді Київських ГЕС і ГАЕС

Реконструкція, карантин та маловоддя на Каскаді Київських ГЕС і ГАЕС

22-07-2020
Перше півріччя 2020 року для філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» – це час масштабної реконструкції та роботи в нових умовах. Як реалізовується програма з реконструкції гідротехнічних споруд, про нові умови роботи станції на нового ринку електроенергії розповів директор філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС», - Ярослав Касьянюк.

- Ярославе Леонідовичу розкажіть, будь ласка, як Ви оцінюєте роботу філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» в першому півріччі 2020 року?

- На сьогодні плани, які ми ставили на початку року, повністю реалізовані. Ми завершили роботи з реконструкції гідроагрегату №6, розпочалась реконструкція гідроагрегату №4 Київської ГАЕС. Також, в зв’язку зі збільшенням потужності агрегатів №6 та №4, після реконструкції, розпочалась реконструкція електротехнічного обладнання блока №2 Київської ГАЕС з заміною блочного трансформатора на новий з більшою потужністю. На Київській ГЕС продовжуються роботи з реконструкції міжсекційних швів та проведення планових ремонтів обладнання та гідроспоруд.

- Не могли б Ви більш детально розказати про реконструкцію Київської ГАЕС?

- Роботи з реконструкції гідроагрегату №6 розпочались в квітні 2019 року, коли його було виведено з промислової експлуатації. Реконструкцію проводили АТ «Турбоатом» спільно з ДП «Завод «Електроважмаш» та ПрАТ «Дніпро-Спецгідроенергомонтаж».

Реконструйований гідроагрегат отримав нові технічні характеристики, завдяки встановленим новим турбіні та генератору приріст потужності гідроагрегату № 6 Київської ГАЕС нині складає 5,3 МВт, загальна потужність агрегату зросла до 46,8 МВт. 14 травня 2020 року гідроагрегат №6 був введений в дослідну експлуатацію.

- А коли гідроагрегат №6 буде введений в промислову експлуатацію?

- У промислову експлуатацію гідроагрегат № 6 буде введений  в серпні 2020 року. В травні розпочався етап дослідної експлуатації, який триватиме до серпня. У цей період відбудеться визначення відповідності обладнання технічній специфікації, також фахівці перевірять функції системи та підтвердять здатність системи працювати у промислових умовах.

- За які кошти проводиться реконструкція?

- Роботи виконувались згідно з контрактом на реконструкцію гідроагрегатів Київської ГАЕС № 2, 4, 6 за кошти Європейського Інвестиційного Банку та  Європейського банку реконструкції та розвитку.

- Ярославе Леонідовичу, багатьох хвилює питання в якому стані наразі знаходиться гребля Київської ГЕС?

- Вкотре хочу всіх заспокоїти, гребля Київської ГЕС є абсолютно безпечною. Спеціалістами станції цілодобово здійснюється контроль за станом гідротехнічних споруд. На станції створено спеціальні підрозділи, які щоденно займаються питанням експлуатації дамб. Здійснюється перевірка за допомогою геодезичних засобів та контрольно-вимірювальної апаратури.

Також на станції, як і на всіх інших філіях, впроваджено автоматизовану систему контролю стану греблі. Так, в точках контролю встановлено датчики, за допомогою яких перевіряється стан дамби на предмет зміщень та стан фільтрації води, яка надходить із водосховища. Загалом, на станціях Укргідроенерго встановлено близько 10 тисяч точок контролю.

Крім того, раз на п’ять років обстеження гідротехнічних споруд здійснює спеціалізована комісія, до складу якої входять фахівці різних галузей. До речі, у минулому році саме таку перевірку проведено на Київській ГЕС та Київський ГАЕС. Згідно з висновками комісії наша гребля є повністю безпечною та придатною для експлуатації.

- Розкажіть, будь ласка, як наразі працюєте в умовах нового ринку електроенергії?

- Після запуску нового ринку електроенергії відкрився ринок допоміжних послуг. Відповідно до Правил ринку, затверджених постановою НКРЕКП, на ринку допоміжних послуг (ДП) можуть брати участь ті потенційні постачальники ДП, які успішно пройшли процедуру реєстрації та перевірку, провели випробування електроустановок відповідно до Кодексу системи передачі та внесені до Реєстру постачальників допоміжних послуг. В березні цього року Київська ГЕС успішно пройшла випробуванні і була включена до реєстру постачальників допоміжних послуг.

- Цей рік, на жаль, багатий на складні умови. І одна з них, як повідомлялось раніше, це маловоддя. Як це позначилось на роботі станцій?

- Так, справді незначна кількість опадів навесні внесли корективи у сезонне регулювання річкового стоку Дніпра. Щороку в березні-квітні відбувається весняне водопілля, але не у цьому році. Наразі до водосховищ Дніпровського каскаду приплив води є значно меншим в порівняні з минулими роками. Так, зазвичай, водність Дніпра біля Києва у червні складає 1465 м3/с, але у цьому році на цей період склала в середньому 685 м3/с, або 47% від норми. Тому задля забезпечення водою міст, селищ, сільського господарства, для зрошення земель, промисловості, рибальства та рекреації  Міжвідомчою комісією при Державному агентстві водних ресурсів України були встановлені режими роботи щодо ефективного розподілу водних ресурсів на червень 2020 року. Наразі Київська ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 липня середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) був в межах 102,86 м БС (Балтійської системи висот), скиди води з ГЕС здійснювались витратами в межах 820 м3/с.  Окрім цього, обмежене середньодобове коливання води біля Києва (міст метро) не більше, ніж 0,8 метра.

- І друга – це COVID-19. Як відбувається робота на станціях в умовах карантину?

- Здоров’я співробітників завжди було в пріоритеті і зараз цьому питанню приділяється особлива увага. На Каскаді Київських ГЕС і ГАЕС від початку будо здійснено ряд заходів, направлених на попередження поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19. Зокрема, на нашій філії, як у всіх інших підрозділах Укргідроенерго, скасовано усі масові заходи, наради та зустрічі проводяться в режимі онлайн, співробітників, не задіяних в охороні або у виробничому процесі на період карантину було переведено на дистанційний режим роботи. Заробітна плата працівникам на час віддаленої роботи нараховується в повному обсязі. Також всіх співробітників забезпечено засобами індивідуального захисту та дезінфікуючими  препаратами. Хочу зазначити, що попри всі обмежувальні заходи, Київські ГЕС і ГАЕС продовжують забезпечувати енергетичну систему країни маневровими потужностями і ми дбаємо про безпеку кожного в цей нелегкий час.

 

Розмову вела Ольга Чайка

Читайте також:

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС – осередок розвитку міста Вишгород

На Київській ГАЕС після реконструкції запустили гідроагрегат № 6

5 міфів про Київську ГЕС

Поділитися: