Все буде Україна!

Як Укргідроенерго посилює безпеку на своїх гідроелектростанціях

Як Укргідроенерго посилює безпеку на своїх гідроелектростанціях

19-10-2020
З кожним роком все більшої актуальності і пріоритетного загальнодержавного значення набуває проблема запобігання надзвичайним ситуаціям, що виникають під впливом техногенних факторів, та зменшення їх впливу на населення, природу й економіку країни. Про те, як Укргідроенерго, піклуючись про безпеку населення, своїх співробітників та гідроспоруд, посилює безпеку на своїх гідроелектростанціях розповів в інтерв’ю заступник директора департаменту фізичного захисту, режиму та безпеки Ярослав Жук.

В принципі, починаючи з 2008 року, в державі спостерігається стала тенденція до зменшення кількості надзвичайних ситуацій техногенного характеру. Це зумовлено законодавчо закріпленим обов’язком по впровадженню сучасних автоматизованих систем, що дозволяють виявити загрозу виникнення надзвичайних ситуацій та оповістити населення у зоні можливого ураження.

Так, відповідно до вимог чинних нормативних актів України (стаття 53 Кодексу цивільного захисту України, державні будівельні норми України «Автоматизовані системи раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення», Правила техногенної безпеки у сфері цивільного захисту, Приписи ДСНС України) на об’єктах підвищеної небезпеки, будівлі та споруди з ризиком виникнення надзвичайної ситуації загальнодержавного, регіонального або місцевого рівнів передбачено обов’язкове впровадження систем раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення (СРВНСО).

Ярославе Андрійовичу, які існують ризики виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах Укргідроенерго?

Враховуючи специфіку роботи ГЕС, звичайно, існують ризики технологічних порушень в роботі устаткування та гідротехнічних споруд. Зокрема основну небезпеку представляє можливе не проєктне руйнування гідротехнічних споруд, що може призвести до підтоплення та затоплення населених пунктів. Окрім того, можуть виникнути ситуації, пов’язані з порушенням параметрів технологічного регламенту роботи агрегатів.

Які заходи вживає Укргідроенерго задля вчасного виявлення таких загроз?

Починаючи з 2009 року, з метою забезпечення належного рівня техногенної безпеки та посилення безпеки гідроелектростанцій Укргідроенерго впроваджує автоматизовані системи раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення.

Автоматизовані системи встановлено на всіх гідроелектростанціях компанії?

На сьогодні такі системи вже встановлено та введено в експлуатацію на Київській ГЕС, Кременчуцькій ГЕС, Середньодніпровській ГЕС, Дніпровській ГЕС-1, Каховській ГЕС, Дністровській ГЕС та на 3-х гідроагрегатах Дністровської ГАЕС.

Цьогоріч розпочато роботи з будівництва автоматизованих систем на Канівській ГЕС та Дніпровській ГЕС-2, які планується завершити у 2021 році. Окрім того, впродовж 2021-2022 роках Укргідроенерго має намір встановити аналогічну систему на Київській ГАЕС.

Варто підкреслити, що всі збудовані та введені в експлуатацію системи раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення Укргідроенерго обслуговуються відповідно до нормативно-правових актів, встановлених законодавством України.

Як працює система раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення?

Виявлення загрози надзвичайних ситуацій на ранніх стадіях їх виникнення забезпечується безперервним контролем рівня води у верхньому та нижньому б'єфах та контролем технічного стану основних гідротехнічних споруд ГЕС.

Завдяки яким функціям система виконує покладені на неї завдання?

Система оснащена функціями безперервного автоматичного вимірювання та контролю поточних значень параметрів джерел техногенної небезпеки й автоматичного інформування співробітників, відповідальних за функціонування технологічного обладнання та за стан техногенної безпеки, щодо фактів досягнення критичних значень параметрів, які контролюються. Також система автоматично вмикає зональне оповіщення працюючого персоналу на об’єкті, де зафіксовані ознаки виникнення надзвичайного стану.

У разі виявлення небезпеки, які дії системи?

При виявленні системою досягнення критичних значень параметрів джерел небезпеки на пульт керування та централізованого спостерігання автоматично передається повідомлення щодо факту досягнення критичних значень параметрів, які контролюються, з фіксацією в архівному журналі дати і часу надходження цієї інформації та підтвердження диспетчером її отримання. При передачі інформації система привертає увагу диспетчера звуковим сигналом.

Які дії диспетчера при отриманні такого повідомлення?

Диспетчер відразу повинен з’ясувати причину тривоги, наприклад зв’язується по рації з об’єктом, що вказаний у повідомленні, та приймає рішення відносно наявності або відсутності надзвичайної ситуації. Так, якщо сигнал не пов'язаний з надзвичайною ситуацією диспетчер натискає кнопку «Відсутність НС», а у випадку надзвичайної ситуації чи загрози її виникнення, диспетчер натискає відповідну кнопку та підтверджує своє рішення у додатковому вікні. Після цього система в автоматичному режимі розпочне інформування відповідно до обраного сценарію.

А що буде відбуватися, якщо диспетчер з якоїсь причини не реагує на повідомлення?

У випадку відсутності відповідного реагування система автоматично формує та передає до пульту централізованого спостереження за системою раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення відповідне тривожне сповіщення з ідентифікатором за найгіршим сценарієм розвитку надзвичайної ситуації та інформацію про те, що оператор з якоїсь причини не зреагував. Водночас система здійснює автоматичне телефонне з’єднання з оперативно-диспетчерською службою відповідного аварійно-рятувального підрозділу, на який відповідно до Плану локалізації і ліквідації аварії покладено оперативне реагування на надзвичайну ситуацію, з подальшою передачею тривожного мовного повідомлення.

Загалом хочу підкреслити, що Укргідроенерго систематично здійснює комплексні заходи по підвищенню надійності роботи обладнання на своїх філіях. Наприклад, в  компанії задля надійної та безаварійної експлуатації енергетичного устаткування та гідроспоруд, технічного нагляду за експлуатацією енергоустаткування, будівель і споруд, розслідування технологічних порушень створено Службу безпеки і надійності, яка підпорядкована головному інженеру. А для цілодобового безперервного контролю основних показників стану гідротехнічних споруд встановлено та введено в експлуатацію Автоматизовану систему контролю безпеки споруд.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Безпека гребель: як Укргідроенерго здійснює контроль за станом гідроспоруд

Безпека та надійність гідроспоруд: в якому стані знаходяться великі греблі України

Запобігання та попередження порушень у роботі обладнання: як це роблять в Укргідроенерго

Поділитися: