Все буде Україна!

ГЕС «Три ущелини» побила світовий рекорд по річному виробітку електроенергії

ГЕС «Три ущелини» побила світовий рекорд по річному виробітку електроенергії

05-01-2021
Гідроелектростанція «Три ущелини», яка розташована на найдовшій в Китаї річці Янцзи приблизно в 44 км від міста Ічанг в провінції Хубей, за 2020 рік згенерувала 111,8 млрд кВт*год електроенергії.

Таким чином найбільша ГЕС у світі, нарощуючи свою вихідну потужність впродовж всього минулого року, побила попередній світовий рекорд у 103,098 млрд кВт*год, встановлений в 2016 році  ГЕС «Ітайпу», що розташована в Південній Америці, повідомляє Water Power and Dam Construction.

Виробляючи рекордну кількість чистої енергії та допомагаючи подолати економічну кризу, що виникла внаслідок пандемії COVID-19, гідроелектростанція  забезпечувала стабільне постачання електроенергії в китайські провінції та міста, зокрема в Хубей, Чжецзян та Шанхай.

 «Три ущелини» складається з лівобережної та правобережної, а також з правобережної підземної станцій. Лівобережна станція обладнана 14 гідротурбінами потужністю 700 МВт кожна, тоді як на правому березі станції встановлено 12 подібних турбін. На підземній станції встановлено шість гідротурбін потужністю 700 МВт. Електростанція також використовує два невеликих гідротурбінних генератори потужністю 50 МВт. Загальна встановлена потужність ГЕС становить 22,5 ГВт.

Нагадаємо, найбільшою гідроелектростанцією в Україні є Дніпровська ГЕС. Це перша гідроелектростанція збудована на річці Дніпро. ГЕС складається з двох електростанцій: Дніпровської ГЕС-1, на якій  встановлено 10 гідроагрегатів, та Дніпровської ГЕС-2, на якій встановлено 8 гідроагрегатів. Встановлена потужність ДніпроГЕС на сьогодні складає 1553,8 МВт, а за 2020 рік станція виробила 1,737 млрд  кВт*год електроенергії. Наразі на Дніпровській ГЕС проходить ІІ етап реконструкції, завершення якого дозволить збільшити її сумарну потужність до 1610,6 МВт.

Загалом найбільша гідрогенеруюча компанія держави – Укргідроенерго, до складу якої, окрім Дніпровської ГЕС, входять Київські ГЕС і ГАЕС, Канівська ГЕС, Кременчуцька ГЕС, Середньодніпровська ГЕС, Каховська ГЕС, Дністровська ГЕС та Дністровська ГАЕС, за 2020 рік виробила понад 6,9 млрд кВт*год електроенергії.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: world-energy.org

Читайте також:

ТОП-5 найбільших ГЕС світу за потужністю

На відстані кліку. ТОП-5 віртуальних мандрівок гідроелектростанціями світу

Китайський досвід для української гідроенергетики. Укргідроенерго розширює обрії співпраці

Поділитися: