Все буде Україна!

Гідроенергетика Австрії: минуле, сьогодення, майбутнє

Гідроенергетика Австрії: минуле, сьогодення, майбутнє

30-10-2020
Альпійський рельєф Австрії, численні річки та велика кількість опадів роблять цю європейську країну ідеальною для гідроенергетики. У свою чергу гідроенергетика відіграла важливу роль у розвитку держави, адже перші комерційні гідроелектрогенератори запрацювали тут ще у 1884 році.

Важливість гідроенергетики все більше розуміють у всьому світі, але в Австрії пішли на крок далі: тут вона стала фундаментальним аспектом енергетичної мережі. Гідроенергетика вже давно є надійним бастіоном продуктивного та надійного виробництва електроенергії для таких країн, як Австрія, що мають усі природні умови для її розвитку.

Минуле

Присутність відновлюваної енергетики в Австрії сягає кінця 1800-х років, коли запрацювали та були підключені до електромережі перші комерційні гідроелектрогенератори.

Особливого розквіту гідроенергетика зазнала після Першої світової війни через швидко зростаючий попит на електроенергію та значний дефіцит вугілля в результаті втрати великих вугільних родовищ після розпаду Австро-Угорської імперії. Розвиток ГЕС та ГАЕС сприяв зменшенню масштабного безробіття, а також покращив якість місцевого повітря настільки, що політики гідно називали гідроенергетику «білим вугіллям».

Ще один бум гідроенергетики настав після приєднання Австрії до Німеччини у 1938 році, коли було розпочато низку проектів, але значна частина з них була призупинена під час Другої світової війни. Сектор пережив чергове пожвавлення після вливання коштів Європейської програми відновлення в 1950-х роках і продовжив розвиток услід за зміцненням економіки в 1960-х та 1970-х.

Великі гідроенергетичні проекти потрапляли під пильну увагу в 1980-х роках через екологічні та соціальні проблеми, а отже, нове будівництво зосереджувались головним чином на невеликих програмах, зокрема, на проектах ГАЕС.

Сьогодення

Загальна встановлена гідроенергетична потужність Австрії на сьогодні становить 14,54 ГВт, з яких більше 5 ГВт припадає на ГЕС та близько 8 ГВт – на ГАЕС. Наразі гідроенергетика становить близько 56% загальної встановленої потужності країни з вироблення електроенергії у порівнянні з приблизно 61% – десятиліттям раніше. Незначне зниження можна пояснити чотириразовим збільшенням вітро- та сонцегенерації за цей проміжок часу. Тим не менш, Австрійський план розвитку електромереж чітко визначає гідроенергію як сприятливу основу для підтримки прогнозованого збільшення зеленої енергетики.

Понад 3000 гідроелектростанцій підключено до національної електромережі. Ще додаткові 2000 малих проектів використовуються для живлення прямо на місцях поза мережею. 95% підключених до мережі електростанцій країни мають встановлену потужність менше 10 МВт, забезпечуючи приблизно 13,8% загальної кількості гідроенергії. Інша частина – близько 158 проектів потужністю понад 10 МВт – забезпечують понад 90% встановленої потужності та дають 86% загальної кількості гідроенергії.

Окрім підтримки інтеграції відновлюваних джерел, розвиток Укргідроенерго, ГЕСгідроенергетики зумовлений збільшенням попиту на електроенергію та політикою країни щодо підвищення енергетичної безпеки шляхом зменшення імпорту енергії та палива. Прогнози показали, що попит на електроенергію в Австрії до 2030 року зросте ще на 14-20 ТВт·год.

Маючи орієнтовний технічний та економічний потенціал у 56,1 ТВт·год, Австрія використала його вже приблизно на 75%. Згідно з дослідженням 2008 року міжнародної консалтингової та інжинірингової компанії Pöyry, економічно та екологічно можливий потенціал, що Австрія ще має у запасі, становить 12,8 ТВт·год. Відповідно до Австрійської енергетичної стратегії, до 2030 року країна планує використати свій потенціал ще на 6-8 ТВт·год.

Енергетичний сектор Австрії характеризується міцними зв’язками з сусідніми країнами, особливо з Німеччиною, Швейцарією, Чехією та Словенією. Починаючи з 2002 року Німеччина та Австрія мають спільну зону торгів, що означає: пропускна здатність міжмережевих з'єднань для транскордонної торгівлі не була обмежена або чітко запланована. Однак у листопаді 2016 року Агентство співробітництва регуляторів енергетики Європейського Союзу вирішило, що з 1 жовтня 2018 року ринок розділиться через надмірне постачання німецької вітрогенерації та недостатню пропускну спроможність у Німеччині, внаслідок чого надлишки надходять у Чехію та Польщу, дестабілізуючи їх мережі.

Маючи визначену політику щодо поглиблення розвитку відновлюваних джерел енергії та зменшення залежності від імпорту, уряд Австрії планує розширити виробництво гідроенергії за допомогою нових проектів, а також розширення та модернізації вже існуючих об’єктів. Так, ГАЕС Rellswerk потужністю 10,4 МВт була введена в експлуатацію у 2017 році, збільшивши балансуючу потужність мережі верхніх районів річки Ілл у Форарльберзі. ГАЕС Obervermuntwerk II потужністю 360 МВт введена в експлуатацію у 2018 році. Початок роботи нової гідроакумулюючої станції Tauernmoos потужністю 130 МВт запланований на 2025 рік.

Майбутнє

Новий уряд Австрії, що почав роботу у січні 2020 року, прагне досягти вуглецевого нейтралітету не пізніше 2040 року. Це вимагатиме значного посилення зусиль з декарбонізації в усіх енергетичних секторах. Як і в багатьох інших країнах, декарбонізація системи опалення та транспорту є складною справою.

Насправді, зростання викидів в Австрії з 2014 року значною мірою зумовлене збільшенням споживання енергії у будівельному та транспортному секторах. Підраховано, що споживання електроенергії може зрости на 23% у 2030 році та на 66% у 2050 порівняно з 2017.

Остання австрійська електростанція, що працює на вугіллі, має припинити використання вугілля у 2020 році. З цього моменту вугілля у Австрії використовуватиметься лише у промисловості, де його заміна є ускладненою з огляду на відсутність альтернативних видів палива та технологій.

Укргідроенерго, ГЕС
ГЕС Ybbs-Persenbeug, встановлена потужність 236 МВт, Австрія (фото: Verbund)

Варто відзначити, що ціль Австрії щодо вуглецевого нейтралітету буде досягнута без ядерної енергетики, що заборонена Конституцією з 1999 року.

Гідроакумулюючі станції Австрії будуть відігравати дедалі важливішу роль на майбутньому внутрішньому ринку електроенергії, а також на європейському, адже забезпечують необхідні маневрові потужності мережі та підтримують бурхливий розвиток зеленої енергетики.

Нагадаємо, що найбільша гідрогенеруюча компанія України – Укргідроенерго активно співпрацює з австрійськими колегами щодо впровадженню європейського досвіду в українській гідроенергетичній галузі. Австрійсько-німецька компанія Andritz Hydro є світовим постачальником електромеханічних систем і послуг для гідроелектростанцій і одним з лідерів на світовому ринку обладнання для виробництва гідравлічної енергії. Укргідроенерго спільно з Andritz Hydro реалізують програму «Трансфер європейських технологій в гідроенергетику України», основними завданнями якої є інституційний розвиток, обмін технологіями та впровадження сучасних методів управління.

Також сьогодні Andrіtz Hydro здійснює реконструкцію 3-х гідроагрегатів на Дніпровській ГЕС. Наразі виконано демонтажні роботи на гідроагрегатах № 2 та 3, здійснюються роботи у проточних частинах цих агрегатів, виконуються роботи по збиранню та випробування на генераторі гідроагрегату № 3.

Джерела: iea.orghydropower.org.

Головне фото: водосховище Schlegeiss, Австрія (фото: Verbund)

За посиланнями можна ознайомитися з історією та фактами про гідроенергетику ІсландіїНорвегіїВенесуелиКанадиЯпонії, Бразилії.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Укргідроенерго та Andritz Hydro продовжують реалізацію спільних проєктів

Розвиток гідроенергетики в країнах Південної Америки

Чому розвиток зеленої енергетики світу неможливий без розбудови гідроенергетики?

Поділитися: