Все буде Україна!

Укргідроенерго: грамотний менеджмент та віддана праця – шлях до успіху

Укргідроенерго: грамотний менеджмент та віддана праця – шлях до успіху

25-01-2021
У 2020 році різні сфери діяльності людства зіштовхнулися з багатьма викликами, які вимагали негайного реагування. З деякими складностями довелося зіткнутися і Укргідроенерго. Про те, як найбільшій гідрогенеруючій компанії України вдалося в повному обсязі виконати взяті на себе зобов’язання, спрацьовуючи при цьому з чистим прибутком, читайте у нашому підсумковому матеріалі.

Впродовж 2020 року Укргідроенерго безперебійно забезпечувало покриття пікових навантажень та регулювання частоти й потужності мережі, що створювало умови для безпечної роботи енергетичної системи країни, допомагало долати наслідки дощового паводку, вживало заходів задля безперебійного водозабезпечення та провадило діяльність на всіх сегментах ринку електричної енергії. Окрім того, протягом 2020 року Товариство продовжувало реалізацію важливих для держави проєктів: реконструкцію та модернізацію обладнання  ГЕС і ГАЕС та будівництво нових маневрових потужностей.

Маловоддя та «велика» вода

З першим викликом Укргідроенерго зіштовхнулося із самого початку 2020 року. Так, відсутність весняної повені, що була зумовлена аномально теплою зимою та малою кількістю опадів, позначилося на роботі гідроелектростанцій компанії.

Тож, не дивлячись на суттєве зменшення прибутків, Товариство вживало усіх необхідних заходів задля підтримання оптимального рівня в басейнах річок Дніпро й Дністер та забезпечення питною водою українців. При цьому компанія забезпечувала Об’єднану енергетичну систему країни мобільним та аварійним резервами. Так, на станціях Укргідроенерго було розроблено та впроваджено заходи щодо ефективного розподілу ресурсів для неухильного забезпечення встановлених рівнів води у водосховищах.

Втім, вже на початку літа рясні дощі спричинили великий паводок на Дністрі, внаслідок чого відбулося підтоплення значної кількості населених пунктів Західної України. В Укргідроенерго під головуванням генерального директора Ігоря Сироти відразу було створено оперативний штаб для швидкого вирішення питань щодо пропуску дощового паводку та мінімізації його наслідків.

Зазначимо, що Дністровська ГЕС в цей період працювала на повну потужність в 585 МВт, а завдяки скидним витратам води через греблю вдалося значно зменшити негативні наслідки дощового паводку.

Робота на енергетичному ринку

Протягом 2020 року Укргідроенерго провадило діяльність на усіх сегментах ринку електричної енергії: ринку двосторонніх договорів, ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку, балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг.

На початку минулого року гідроелектростанції компанії отримали Свідоцтво про відповідність вимогам до допоміжних послуг. Адже, відповідно до Правил ринку, затверджених постановою НКРЕКП, на ринку допоміжних послуг можуть брати участь лише ті потенційні постачальники, які успішно пройшли процедуру реєстрації та перевірку, провели випробування електроустановок відповідно до Кодексу системи передачі та внесені до Реєстру постачальників допоміжних послуг.

Так, Канівську ГЕС, Середньодніпровську ГЕС, Каховську ГЕС, Дніпровську ГЕС-1, Дніпровську ГЕС-2, Кременчуцьку ГЕС, Київську ГЕС та Дністровську ГЕС включено до реєстру постачальників допоміжних послуг.

гес

Однак, у роботі нового ринку електричної енергії існує ряд проблем, які потребують термінового вирішення. Зокрема неузгодженість тарифів для «зеленої» генерації й тарифів для споживачів – з однієї сторони, некоректне ціноутворення на різних сегментах ринку, що суперечить загальносвітовим практикам – з іншої, спричинило стрімке зростання боргів перед Укргідроенерго. На сьогодні цей борг становить 1,5 млрд грн. На жаль, накопичення боргів впливає на своєчасність виконання обов’язків компанії перед підрядними організаціями при виконанні поточної експлуатації, а також реконструкції й модернізації обладнання ГЕС і ГАЕС та на своєчасність здачі в експлуатацію новозбудованих об’єктів.

Наразі фахівці Укргідроенерго спільно з регулятором та іншими учасниками ринку з метою усунення негативних явищ на ринку електроенергії опрацьовують зміни до Правил ринку з метою їх приведення до сучасних європейських практик.

Варто підкреслити, що балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг є пріоритетними в діяльності Товариства, оскільки через стрімке зростання потужності СЕС і ВЕС саме за рахунок високоманеврових потужностей ГЕС і ГАЕС відбувається балансування енергосистеми. Саме тому Укргідроенерго стало одним із головних гравців на цьому сегменті ринку. Окрім того, активна участь компанії на ринку допоміжних послуг, який розпочав роботу у березні 2020 року, забезпечує надійну роботу Об’єднаної енергетичної системи країни та належної якості електричної енергії.

Загалом у 2020 році ГЕС і ГАЕС підприємства згенерували 6,930 млрд кВт*год електроенергії, з них: Дніпровська ГЕС – 1,737 млрд кВт*год, Дністровська ГАЕС – 1,202 млрд кВт*год, Кременчуцька ГЕС – 766 млн кВт*год, Дністровська ГЕС – 753 млн кВт*год, Каховська ГЕС – 660 млн кВт*год, Середньодніпровська ГЕС – 637 млн кВт*год, Каскад Київських ГЕС і ГАЕС – 602 млн кВт*год та Канівська ГЕС – 573 млн кВт*год.

Реконструкція та модернізація

2020 рік виявився багатим на виклики і для реалізації програми реконструкції діючих ГЕС компанії. Пандемія, спричинена коронавірусною інфекцією, негативно позначилася як на виконанні складних контрактів, так і на виконанні робіт безпосередньо на об'єктах. Незважаючи на це, Укргідроенерго сумісно з підрядними організаціями протягом минулого року виконало величезний обсяг робіт по всіх напрямах реконструкції.

На Київській ГАЕС завершено реконструкцію та введено в промислову експлуатацію гідроагрегат №6, а на гідроагрегаті №2 виконано комплекс заходів для доведення його параметрів до проєктних. Завдяки цьому потужність Київської ГАЕС збільшилася на 10,6 МВт в цілому. Також триває реконструкція гідроагрегату №4, де передбачається проведення додаткових робіт по заміні заліза статора. Окрім того, наприкінці минулого року введено в дослідну експлуатацію Автоматизовану систему контролю безпеки греблі Київської ГАЕС. Тим самим завершена унікальна робота щодо забезпечення безперервного автоматизованого контролю стану гребель та гідротехнічних споруд  всіх діючих ГЕС.

На Канівській ГЕС введено в експлуатацію новий блоковий трансформатор підвищеної потужності 90 МВА блоку №4, оскільки одинична потужність кожного гідроагрегату цього блоку збільшилася на 3,5 МВт. Загалом на блоках №4 та №5 продовжується активний етап по завершенню величезного комплексу робіт. Слід зазначити,  паралельно на цьому обладнанні монтуються сучасні системи управління і контролю, які дозволять істотно підвищити рівень експлуатації.

На Кременчуцькій ГЕС, окрім планових ремонтів, які здійснювалися протягом року, розпочато реконструкцію гідроагрегату №4. Також на станції встановлено нову автоматизовану  пожежну систему, введено в експлуатацію систему раннього виявлення та оповіщення  при надзвичайних ситуаціях.

кремгес

Великий обсяг, в тому числі додаткових робіт, виконано на гідроагрегаті №2 Середньодніпровської ГЕС, який планується ввести в експлуатацію вже цьогоріч. Також у 2020 році було виведено в реконструкцію гідроагрегат №1. Окрім того, на станції замінено верхню секцію затвору 8 водозливної греблі, що збільшило надійність роботи гідроспоруди в цілому, здійснено антикорозійний захист металоконструкцій козлового крану 2×200 т.

Завершено реконструкцію і введено в промислову експлуатацію гідроагрегат №16 на Дніпровській ГЕС. На найстарішій ГЕС України, вік якої наближається до 90-річчя, також здійснюється величезний обсяг унікальних робіт, в тому числі будівельних, по посиленню фундаментного бетону. Окрім того, виконуються поставки обладнання та роботи з реконструкції одночасно на 3-х гідроагрегатах в умовах діючої станції.

Загалом наразі на Канівській ГЕС, Кременчуцькій ГЕС,Середньодніпровській ГЕС та Дніпровській ГЕС в стані активних монтажних робіт знаходиться 15 гідроагрегатів.

На Каховській ГЕС у 2020 році завершено повну заміну 8 щитів власних потреб та трансформаторів на нові й сучасні та виконано реконструкцію захисту ліній Л-68 та Л-69 154 кВ та горизонтальних прохідних вводів 154 кВ із заміною основних і резервних захистів ліній, провідниково-кабельної продукції, вторинних кіл комутації і високочастотного тракту 154 кВ. Для гідроагрегатів №1 та №2 закуплено та поставлено два блочних силових трансформаторів 70000 кВА. Також реалізовуються важливі проєкти по вдосконаленню систем контролю безпеки гідротехнічних споруд та встановленню комплексної системи фізичного захисту Каховської ГЕС.

На Дністровській ГЕС завершено підсилення верхньої частини глиняного ядра кам`яно-земляної греблі шляхом влаштування протифільтраційної завіси методом «стіна в ґрунті». Це дозволить піднімати рівень води у верхній водоймі Дністровського водосховища до відмітки форсованого підпірного рівня, а з огляду на повені та паводки, які характерні для регіону розташування ГЕС, безпека експлуатації гідровузла підвищиться в цілому. 

Важливо, що до реалізації проєкту реконструкції на ГЕС найактивнішим чином долучався незалежний технічний консультант французької компанії Électricitéde France (EDF), який має величезний практичний досвід в реалізації подібних проєктів по всьому світу.

Варто зазначити, в реалізації проєкту реабілітації гідроелектростанцій активно беруть участь українські підприємства, які є переможцями міжнародних торгів, зокрема АТ «Турбоатом», ДП «Завод «Електроважмаш»», Консорціум «НВО «Укргідроенергобуд»», монтажні організації такі як ТОВ «Дніпро СГЕМ» і ТОВ «Вишгород СГЕМ» та багато інших. Реконструкція гідроагрегатів №1, 2 та 3 на Дніпровській ГЕС проводиться австро-німецькою фірмою «Andritz Hydro», яка є одним із провідних світових постачальників електромеханічного обладнання для електростанцій.

Загалом в 2020 році проєкт ІІ черги реконструкції було профінансовано на понад 943 млн гривень кредитних коштів Європейського банку реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку.

Перспективні проєкти

Протягом 2020 року задля зміцнення ринкових позицій компанії на ринку електричної енергії та збереження прибутковості підприємства шляхом спорудження та введення в експлуатацію нових високоманеврових генеруючих потужностей ГЕС і ГАЕС в Укргідроенерго тривала робота з підготовки до реалізації перспективних проєктів. Водночас їх реалізація дозволить вирішити  проблеми дефіциту маневрених потужностей в Об’єднаній енергетичній системі України, який виник за рахунок різкого зростання потужності об’єктів, що використовують відновлювальні джерела енергії, зокрема, сонячних і вітряних електростанцій.

Відповідно до частини третьої статті 121 Закону України «Про інвестиційну діяльність», постанови Кабінету Міністрів України від 13.11.2013 № 835 «Про затвердження Порядку відбору інвестиційних проектів, для реалізації яких надається державна підтримка» Міненерго (відповідальний орган) в липні 2020 року оголосило конкурсний відбір інвестиційних проектів, для реалізації яких надається державна підтримка. Так, на засіданні Конкурсної комісії Міністерства енергетики України з відбору інвестиційних проєктів, для реалізації яких надається державна підтримка, було прийнято рішення щодо можливості надання державної підтримки для реалізації інвестиційного проекту «Будівництво Канівської ГАЕС» шляхом надання державних гарантій в обсязі 100%  від запозичень.

Загалом будівництво Канівської ГАЕС є необхідним для країни, оскільки вирішить проблеми зменшення провалів навантаження в нічні години з одночасним поліпшенням режимів роботи ТЕС та АЕС щодо їх розвантаження та створить в ОЕС України додатковий мобільний аварійний резерв в 1000 МВт генеруючої потужності.

Найважливішою подією року не тільки для Укргідроенерго, а й для країни в цілому стало здійснення пускових операцій на гідроагрегаті № 4 Дністровської ГАЕС. Так, 22 грудня в рамках реалізації проєкту другої черги будівництва Дністровської ГАЕС було перевірено механічну частину гідроагрегату. Варто зазначити, що всі випробування початку пускових операцій пройдено успішно, а вже влітку 2021 року гідроагрегат має бути введено в промислову експлуатацію. Наразі триває активна робота щодо підготовки будівництва третьої черги ГАЕС у складі 5-7 агрегатів.

гаес

Варто підкреслити, що важливим кроком для реалізації перспективних проєктів Товариства є їх внесення до переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року. Так, Кабінет Міністрів України до цього переліку вніс будівництво Каховської ГЕС-2, Канівської ГАЕС та третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів, встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії Укргідроенерго, а також другої черги реконструкції ГЕС компанії.

Міжнародна співпраця

З метою якнайшвидшого початку реалізації проєктів у Товаристві триває активна робота із залучення інвестицій. Впродовж 2020 року проведено численні робочі зустрічі з представниками компаній Китаю, Туреччини, Японії, Німеччини, Словенії, а саме: «Сумітомо Корпорейшін», «Dragon Capital» та «J.P. Morgan», Inpec Engineering GmbH», «Synergia», «DOĞUŞ İNŞAAT VE TİCARET A.Ş.».

У ході цих зустрічей та перемовин підписано ряд Меморандумів, в яких іноземними компаніями було підтверджено наміри здійснити будівництво на території України, в тому числі гідроакумулюючих станцій.

Так, у квітні підписано Меморандум про співпрацю між Укргідроенерго та акціонерним товариством «DOĞUŞ İNŞAAT VE TİCARET A.Ş.» (Туреччина) та Меморандум про співпрацю між Укргідроенерго та Компанією «RIKO, industrijski, gradbeni, inženiring in leasing d.o.o.» (Словенія) щодо співробітництва в будівництві гідроелектростанції в Україні. Сторони мають намір на території України здійснити будівництво Канівської ГАЕС, Каховської ГЕС-2 та Третьої черги Дністровської ГАЕС.

Також підписано низку меморандумів у вересні, зокрема Меморандум про співпрацю з Powerchina International Group Limited (KHP) щодо будівництва Каховської ГЕС-2 та третьої черги Дністровської ГАЕС, Меморандум про співпрацю з Китайською машинобудівною інжиніринговою компанією щодо будівництва Канівської ГАЕС. Окрім того, підписано Меморандум про співпрацю з ÖZALTIN Holding (Туреччина) щодо співробітництва в будівництві, реконструкції гідроелектростанцій, мостових переходів та інших інфраструктурних об’єктів Укргідроенерго. Тож, сторони мають намір здійснити реконструкцію автодорожнього переїзду через гідротехнічні споруди Дніпровської ГЕС.

У грудні Товариство підписало Меморандум про співпрацю ще з однією китайською компанією «NORINCO International CooperationLtd.» щодо співробітництва в будівництві Каховської ГЕС-2 та третьої черги Дністровської ГАЕС.

Соціальна захищеність

Звичайно, завдяки злагодженій та відданій роботі гідроенергетиків в усіх куточках України, Укргідроенерго вдавалося протягом 2020 року здолати всі перешкоди та закінчити його з успіхом. Зі свого боку керівництво компанії створює найкращі умови для праці та покращує рівень життя своїм співробітникам.

Ще навесні у зв’язку із введенням Урядом карантину, Укргідроенерго відразу прийняло ряд заходів, направлених на попередження поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, яких в компанії продовжують дотримуватись по сьогодні. Зокрема було скасовано усі масові заходи, наради проводяться в режимі онлайн, адміністративно-управлінський персонал має змогу перейти на дистанційний режим роботи тощо. Окрім того, забезпечується перевезення співробітників, що максимально обмежує використання громадського транспорту. Варто зазначити, що для перевезення гідроенергетиків здійснено закупівлю додаткових транспортних засобів.

На сьогодні, не дивлячись на складну епідемічну ситуацію в країні та економічну кризу, Товариство продовжує в повному обсязі реалізовувати впроваджені соціальні пакети. Зокрема продовжуються всі соціальні виплати, в тому числі допомоги при народженні дитини, матеріальної допомоги на оздоровлення, допомоги пенсіонерам та дітям-особам з інвалідністю, часткової компенсації вартості відпочинку працівників та їх дітей.

Особливо актуальною в умовах пандемії коронавірусної хвороби стала Програма добровільного медичного страхування, страховий поліс якої включає всі види медичної допомоги. Також  в рамках програми медичного страхування прямо на територіях станцій вже вкотре було проведено щеплення від грипу. У 2020 році понад 800 гідроенергетиків виявили бажання вакцинуватися.

І найголовніше – жоден гідроенергетик не був звільнений, а всі виплати, соціальні та заробітна плата, нараховуються та виплачуються у повному обсязі без затримок.

Тож, Укргідроенерго завдяки спільній злагодженій роботі більше ніж 3-тисячного колективу крок за кроком реалізовує свої плани, нарощуючи свої генеруючі потужності та забезпечуючи безпеку Об’єднаної енергетичної системи України, тим самим допомагаючи досягнути глобальних Кліматичних цілей.  

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Підсумки року Укргідроенерго: подолали перешкоди цього року та готові до викликів року прийдешнього

Гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота: "Попри усі об'єктивні труднощі, ми сплатили до бюджету на 40% більше, ніж було передбачено фінансовим планом"

Гідроенергетики Укргідроенерго нагороджені почесними відзнаками Кабінету Міністрів України

 

Поділитися: